Kestävä kehitys

Härkälän kartano sai Green Start-merkin toukokuussa 2021. Se on hyvä jatko kestävän matkailun kehittämiseksi ja laajentamiseksi Härkälän toiminnassa. 

greenstart

Lajittelemme erikseen lasit, metallit, pahvit, paperit ja muovit, jotka kuljetamme Loimi-Hämeen jätepisteisiin niille tarkoitettuihin kontteihin. Tölkit ja pullot toimitamme kauppojen pullonpalautusautomaatteihin. Naapurikiinteistön kanssa yhteinen biojätesäiliö tyhjennetään viikoittain.  Sekajätteen kertymistä on saatu vähenemään merkittävästi lajittelemalla jäte tehokkaammin. Samalla sekajätteen hakukertojen määrä on harventunut. 

Härkälän kartanolla on ollut käytössä oma aurinkovoimala vuodesta 2016 alkaen. Lisäksi lämpöä tuottaa kahdeksan ilmalämpöpumppua ja varaava takkaleivinuuni. Kylmimpään vuoden aikaan kartano on kiinni 3-4 kuukautta, jolloin ylläpidetään vain peruslämpöä. 

Sähkönkulutusta seurataan kuukausittain. Kilpailutamme sähköyhtiöitä säännöllisin väliajoin. Käytämme energiaa enemmän päiväaikaan kun omaa aurinkoenergiaa on saatavilla. Esim. pyykinpesu, kuivaus, astianpesu, ruohonleikkuu robotilla ja robotti-imurointi kohdistetaan päiväaikaan. Laitteita vaihdetaan energiaa säästäviin aina kun uuden koneen hankinta on ajankohtaista. Suurin osa kartanon käyttämistä polttimoista on led-valoja. Loput polttimot tullaan vaihtamaan led-valoihin kun kristallikruunuun tarkoitetut hehkulamput ovat loppuneet varastostamme. 

Härkälän kartano käyttää paikallisia alihankkijoita aina kun se on mahdollista. Korjausrakentaminen, sähkö-, putki- ja pihatyöt hankitaan paikkakunnan ja alueen yrittäjiltä. Ruoat tilataan paikallisilta ja lähialueen catering-yrittäjiltä. Ruokailuissa ja aamiaisissa suositaan lähiruokaa ja luomua.

Härkälän vanhat rakennukset on kunnostettu perinnerakentamisen opeilla ja materiaaleilla lähes kokonaan sekä Turun maakuntamuseon neuvoilla ja ohjeistuksella. Sisutuksessa on kierrätetty kunnostettuja vanhoja huonekaluja ja tekstiilejä. Kierrätettyjä ja hyväkuntoisia  keittiövälineitä ja vanhanajan astiastoja hyödynnetään kattauksissa ja tarjoiluissa aina kun se mahdollista viranomaismääräykset huomioiden.

Suosimme kotimaisia avainlippu-, joutsen- ym ympäristömerkittyjä tuotteita esim. pesuaineissa ja huoltotoimissa käytettävissä aineissa ja materiaaleissa.

greenstart


© Härkälän Kartano 2023